11/04/2013

HävikkiviikkoKun kuulin, että tällä viikolla vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista hävikkiviikkoa innostuin asiasta heti. Lisätietoa hävikkiviikosta löytyy Täältä.
Minä suunnittelen meidän perheen ruoat aina viikoksi etukäteen ja me käymme mieheni kanssa yleensä maanantaisin ostamassa ruokatarpeet. Yhden ison kauppareissun lisäksi käymme myös yleensä kerran viikon aikana ostamassa lisää leipää tai mehuja. Ja joskus myös jotain herkkujakin tulee heräteostoksena.
Yritän useimmiten saada viikon ruokalistalle mahdollisimman monta kasviruokaa, mutta toisinaan on viikkoja jolloin syömme lihaa lähes joka päivä. Yleensä nämä viikot ovat sellaisia kun laiskottaa ja haluan päästä hyvin helpolla eli tehdä ruokia, jotka osaisin valmistaa vaikka silmät kiinni, kuten makaronilaatikko ja jauhelihakastike.
Ruokaa meillä heitetään  hyvin vähän roskiin juurikin tuon suunnittelun ansiosta, kaupasta pyritään ostamaan vain se mitä oikeasti tarvitaan. Useimmiten roskiin heitettävät ruuat ovat hedelmiä ja kasviksia sekä kaappiin unohtuneita ja pilaantuneita maitoja.

Päätinkin asettaa itselleni hävikkiviikon henkeen sopivan haasteen ; rakentaa seuraavan neljän päivän ruuat jääkaapista löytyvien raaka-aineiden ympärille. Tämä oli hieman haasteellista, sillä viime viikon ruokatarpeista ei ollut juuri mitään jäljellä, mutta onneksi kaapiin on tullut joskus ostettua myös hieman ylimääräistä.


Jääkaapista löytyi janssoninfileitä, maitoa, ruokakermaa, tofua, salaattia, x-määrä kaikenlaisia purkkeja, monta kiloa mummolasta saatuja porkkanoita sekä kananmunia.
Kuivakaapista löytyy riisiä, pastaa, joitakin säilykkeitä sekä soijarouhetta ja soijapaloja.

Ruokalista näyttää tältä:
Tiistai: Porkkanasosekeitto ja itse leivotut sämpylät
Keskiviikko: Janssoninkiusaus
Torstai: Tofu-juurespihvit ja perunasose
Perjantai: Pestopastaa soijapaloista (ohje löytyy täältä)

Kaupasta ei tarvinnut tällä kertaa roudata suurta määrää ruokaa kotiin. Tässä ainekset, jotka piti tänään ostaa ruokia varten


eli ei siis paljon mitään. Rahaakin kului siis paljon vähemmän, mies ainakin on kiitollinen siitä.

2 kommenttia:

 1. Tosi hyvä idea! Minä käyn yleensä kaupassa ja siellä tulee jo katsottua päivämääriä ja aina on kauppalappu kirjoitettu valmiiksi.
  Meillä ruokahävikkiä tulee aika vähän, kun olen töissä oppinut tämmöisen hävikin seuraamisen. Se lähtee jo siitä, kun kantaa uusia ruokatarvikkeita kotiin ja laittaa niitä jääkaappiin, niin ensin pitää siirtää vanhat eteen ja uudet taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en koskaan tajua siirtää esim vanhempia jugurttipurkkeja eteen ja laittaa niitä uudempia taakse, ilmankos ne joskus menevät huomaamatta vanhaksi. Eli kiitos vinkistä, pitää munkin opetella tekemään niin :)

   Poista