10/08/2013

Lanttukukko à la Antti

Mieheni teki viikonloppuna ensimmäistä kertaa lanttukukkoa ja lopputulos oli älyttömän hyvä. Lanttu on niin herkkua ja valitettavasti aivan liian unohdettu raaka-aine, ainakin meidän keittiössä. Pitäisi ottaa tavaksi tehdä siitä ruokaa muutaman kerran kuussa, ainakin näin sesonkiaikaan.
Tässä mieheni kirjoittama ohje:


Taikinakuori

- 5dl vettä
- 25g hiivaa
- 2-3 tl suolaa
- n.9dl ruisjauhoja
- 2-3 dl vehnäjauhoja

Täyte

- n. 700g lanttua
- 2tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 200g pekonikuutioita
- mustapippuria

Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva ja suola. Lisää jauhot vähitellen, vaivaa tiiviiksi ja sitkeäksi massaksi.
Anna kohota ½-1 tunti. Painele taikina (tai voi varmaan kaulita jos osaa) jauhotetulle leivinpaperille. Tee taikinasta pyöreä levy joka on keskeltä noin 1cm paksuinen ja reunoilta hieman ohuempi. Jätä vielä kohoamaan hetkeksi ja valmista silläaikaa lanttu. Taikinaa olisi hyvä jättää hieman varalle paikkaamista varten, jos kukko sattuu vuotamaan. Itse en muistanut tätä tehdä, mutta onneksi reikiä ei paistamisen aikana tullut.

Kuori lanttu ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Laita siivut kattilaan ja lisää vettä siten, että lantut juuri peittyvät. Lisää suola ja sokeri. Keitä lanttuja noin 10 min, jotta ne hieman pehmenevät. Kaada keitinvesi talteen, sillä sitä käytetään myöhemmin.

Lado lanttuja ja pekonia keoksi kerroksittain taikinalevyn keskelle siten, että päällimmäiseksi tulee lopulta pekonikerros. Lihana voi käyttää myös muuta rasvaista possun lihaa, mutta itse halusin kokeilla pekonia sen avivattomuuden takia. Kerrosten väliin ripotellaan myllyllä hieman mustapippuria ja suolaa.

Kun täyte on paikallaan, käännetään taikinan reunat keon päälle ja siloitellaan lanttujen keitinvedellä koko komeus täysin saumattomaksi. Kannattaa olla tarkkana, ettei reikiä pääse syntymään ja mahdollisesti paiston aikana repeäviä saumoja näy pinnassa.

Laita kukko uunin keskitasolle 225 asteeseen noin tunniksi, kunnes pinta on saanut väriä ja kukko on muuttunut kiinteäksi. Ota kukko uunista, sivele pintaan lanttujen keitinvettä tai vaikka voisulaa. Kääri kukko kokonaan folioon. Pudota lämpö tämän jälkeen noin 100 asteeseen ja paista folioon käärittyä kukkoa vielä noin 4 tuntia uunin keskitasolla. Aina välillä kannattaa tarkastaa, ettei kukko vuoda mistään. Jos reikiä ilmenee, kannattaa ne paikata taikinalla, jottei kukko menisi kuivaksi. Lopuksi kääri valmis kukko leivinpaperiin ja keittiöpyyhkeeseen. Anna hieman aikaa hautua kuoren pehmittämiseksi.

2 kommenttia:

  1. Nam! Lanttukukko on hyvää! Mummuni osaa tehdä sitä älyttömän hyvin, itse en ole kuitenkaan koskaan yrittänyt tehdä sitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :) Tääkin kukko katosi ihan liian nopeasti, olisin voinut vielä sitä syödä ja paljon.
      Harvoin kyllä munkin tulee tehtyä sellasia ruokia mitä mummoni tai äitini osaavat tehdä todella hyvin, kai sitä pelkää ettei itse saa tehtyä samanmakuista ja yhtä hyvää.

      Poista