1/19/2013

DIY olutkori


Jos sopivaa ei löydy valmiina, se tehdään itse. Mieheni haaveili puisesta olutkorista, mutta sopivaa ei kuitenkaan löytynyt kaupasta. Minä siis ehdotin, että hän tekisi sen itse. Nyt hänellä on juuri sellainen kori kuin hän halusikin.

Kori tehtiin vintiltä löytyneistä jämäpuista. Koriin käytettiin 55x18mm patikkaa ja 50x12mm rimaa, mutta mikä tähansa vastaava käy. Puut sahattin valmiiksi seuraavasti:

Patikat:
- 6 x 392 mm (pitkät sivut)
- 10 x 264mm (päädyt ja pystypuut)

Rimat:
- 4x 356mm (sisälokerot)
- 6x 264mm (sisälokerot)
- 5x 392mm (pohja)


Mitoitukset ovat vain ohjeellisia, mutta näillä mitoilla koriin saadaan aikaan paikat 12 alkon 0,5 l olutpullolle (jotka ovat mitän ihmeellisemmän kokoisia). Mieheni korissa siis olutpullo voi olla halkaisijaltaa 8cm. Jos teet korin perusolutpulloille, niin lyhennä mittoja, sillä lokerikkojen mitoituksen on tarkoitus olla nafti.

Sahaamisen jälkeen pahimmat kolhut hiottiin.  Korista oli alunperinkin tarkoitus tulla vanhan näköinen, joten osa pinnoista jätetiin karkeammaksi.


Mieheni päätti tehdä korin laidat valmiiksi ennen sisälokerikkoa, sillä lokerikko vaatii vielä hahlojen sahaamista, jotta palat saadaan ladottua ristikkäin. Laitojen kiinnittämiseen voi ihan oman valinnan mukaan käyttää nauloja tai ruuveja (tai vaikka porata paikat puutapeille, jos haluaa piilottaa kiinnikkeet). Mieheni päätti käyttää molempia, jotta korista tulisi mahdollisimman tukeva ja ettei kallisarvoiset oluet pääsisi särkymään. Eli päädyt naulattiin kiinni sivuihin, jonka lopputuloksena oli kolme suorakuutiota. Nämä kiinnitettiin halutuin välein kiinni pystypuihin. Tarkoitus on, että koria pystyy kantamaan, joten yläosan suorakuutioiden väliin jätettiin reilusti tilaa (jos haluaa, niin suorakuutioita voi tehdä vielä yhden lisää). Lopuksi pohja naulattiin kiinni koriin.


Kehikon tultua valmiiksi, tehtiin sisälokerikot. Rimoihin tehtiin noin 8,6 cm välein riman paksuiset (1,2mm) hahlot puoleen väliin asti (eli noin 2,5 cm). Hahlot viimeisteltiin viilalla.


Tämän jälkeen sisälokerikot laitetiin limittäin ja naulattin päätyihin. Näin saatiin lokerikot paikalleen 12 pullolle.

Lopulta kori viimeisteltiin maalaamalla se mustaksi. Mieheni halusi korista kulutetun näköisen, joten maalin kuivuttua korille näytettiin vielä hiomakonetta. Lopuksi mieheni askarteli kalvolle printatusta olutmerkistä sabluunan, jonka avulla kylkiin maalattiin vielä koristeet. Nyt kori komistaa meidän keittiössä mieheni aikaisemmin rakentamassa hyllykössä.


4 kommenttia:

 1. Vau, tulipa kiva! Vois meidänkin ukko haluta tuollaisen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen kyllä ylpeä miehestäni. Hän väittää, ettei osaa muka mitään tehdä ja sit taikoo tyhjästä tämmösen.

   Poista
 2. Olen niin kauan suunnittelut vastaavaa, mutta TAAS sinä teit sen ensin! Todella hieno, ihan mieletön. Mää luulen, että kesällä on pakko olla työtön jotta ehtii harrastaa ;DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pitää välittää kehut tekijälle :)

   Poista