11/26/2012

Vaihtelua jouluruokiin


Minua on viime päivät mietityttänyt jouluruoat. Kerma, maito ja suola, varsinkin tämä suola kummittelee mun mielessä. Joulun vietämme yleensä vanhemmillani.
Meidän joulumenu on näyttänyt useana vuonna tältä (tästä varmasti puuttuu vielä jotain):

- kylmäsavuporo rieskarullat
- jokirapusalaatti
- mätiä ja smetanaa
- graavi-/kylmäsavulohta
- sienisalaatti
- suolakurkkuja
- juustoja
- maksapateeta
- maalaishyytelöä
- keitetyt perunat
- imelletty perunalaatikko
- porkkanalaatikko
- lanttulaatikko
- kinkku
- lihakastike

Lihakastike on herättänyt kummastusta mieheltäni, hänen kotonaan kun ei koskaan tehty jouluna sellaista. Meillä se on kuitenkin perinne. Olemme tosin tainneet yhtenä vuonna syödä lihakastikkeen joulupäivänä, joka on kyllä loistava idea ja ehdotan sitä varmasti taas vanhemmilleni.
Meillä ei ole juuri harrastettu mitään joulukakkuja, joskus on ollut kuivakakku ja tietysti joulutortut ja piparit ja ne riittävät minulle suklaan lisäksi hyvin. En tarvitse kaiken suolan lisäksi vielä tajutonta sokeriähkyä. Tänä vuonna toivonkin sen perinteisen suklaarasian lisäksi hyvää tummaa suklaata lahjaksi.

Olisin täysin valmis luopumaan muutamasta jouluruoasta, mutta olkoon joulupöydässä kun muut kuitenkin niistä tykkää. Mutta tahtoisin joulupöytäämme jotain raikasta ja ajattelin tehdä tänä vuonna jonkun herkkusalaatin, johon tulisi esim rucolaa, hunajamelonia ja granaattiomenaa. Mutta siihen ne ideat sitten loppuivatkin. Jos sinulla on joku kiva raikas lisä jouluruokiin, niin vinkkaa minulle. Taidankin ruveta seuraavaksi tutkimaan mitä ne kasvisyöjät ja vegaanit syövät jouluna.

2 kommenttia:

 1. Kasvissyöjät syövät ainakin aika samantapaista ruokaa, vegaanit taas hieman keveämmin mutta vegaaninkin ruokapöydässä on kermoja ja juustoja mutta prosessoituina kasvisversioina. Mutta muuten sellainen paikka kuin eläinoikeusfoorumi on hyvä lähde etsiä ihania keveitä ruokalajeja.

  Ja mikä estää jouluna syömästä vaikka juhannusruokia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi :) ja kiitos foorumi vinkistä, pitääkin käydä heti tsekkaamssa. Niin ei kai sitä mikään estä, mutta jotkut asiat vaan kuuluu jouluun, mutta aina voi luoda uusia perinteitä.

   Poista