10/02/2012

PAPU-PUNAJUURIPIHVIT, MUSTAT LINSSIT JA PORKKANAPYREE

Piti olla päivällinen, kokkailu olikin hidasta, (kun yksin joutui tekemään!) siitä tulikin illallinen. Suosittelen tekemään tätä ruokaa, kun et ole todella nälkäinen ja sinulla on runsaasti aikaa ja ehkä joku vielä auttamassa.



Papu-punajuuripihvit  15 isoa pihviä, ohje kirjasta kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville

- 3½ dl kuivattuja soijapapuja (minä käytin kuivattuja ruskeita papuja, kun soijapapuja ei löytynyt kaupasta)
- 400g tuoretta punajuurta
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 rkl soijakastiketta
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl muskottia
- 2 rkl soijajauhoja
- paistamiseen 2 rkl rypsiöljyä

Liota kuivattuja soijapapuja 10 tuntia. Kaada liotusvesi pois, huuhdo ja keitä yhdestä kahteen tuntiin.
Kuori ja raasta punajuuret. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Hienonna pavut karkeaksi massaksi perunasurvimella.
Sekoita papumassaan mausteet, punajuuriraaste, sipuli ja valkosipuli. Sekoita joukkoon soijajauhot ja öljy. Lisää vettä sen verran (noin yksi desi),että massa on helposti käsiteltävää, mutta pysyy koossa.
Muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä tai pyöryköitä. Paista pihvejä miedolla lämmöllä noin 10min per puoli tai uunissa 225-asteessa 20 min.
Minä paistoin pihvejä kummaltakin puolelta muutaman minuutin, jonka jälkeen heitin pihvit kiertoilmauuniin 200 asteeseen 20 minuutiksi.

 

Mustat linssit 3-4 syöjälle

- 200g Beluga-linssejä
- 1 valkosipulinkynsi
- pieni loraus oliiviöljyä
- kasvisliemikuutio
- 1 rkl paprikajauhetta
- 6 dl vettä

Huuhtele linssejä niin kauan kunnes ne eivät enää vaahtoa. Pilko valkoipuli pieneksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää valkosipuli ja paista hetken aikaa. Pienennä lämpöä ja lisää paprikajauhe sekä hetken päästä linssit. Kääntele minuutin verran. Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä linssejä noin 20 minuuttia.


Porkkanapyree

- 2 isoa porkkanaa
- salottisipuli
- 1-2 rkl ranskankermaa
- suolaa
- valkopippuria
- öljyä paistamiseen

Pilko salottisipuli. Kuori ja pilko porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, huom! älä anna sipulin ruskistua yhtään. Lisää porkkanat ja vettä niin, että porkkanat peittyvät. Keitä porkkanat kypsäksi. Kun minun porkkanani olivat kypsiä, kattilassa oli noin ½-1dl vettä jäljellä. Hyödynnä siis tämä keitinvesi soseutuksessa. Soseuta porkkanat lisää ranskankerma, suolaa maun mukaan sekä hieman valkopippuria. Voit lisätä ranskankermaa, jos pyree tuntuu liian paksulta. Minä jätin pyreeni hyvin paksuksi.


Täytyy kyllä sanoa, että minulla oli tämän aterian jälkeen hyvin terveellinen olo. Linsseissä on vähän rasvaa sekä runsaasti proteiinia.
Ruskeat pavut taas ovat runsaskuituisia ja niissä on runsaasti proteiinia ja rautaa.
Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen. Ja porkkana sekin on terveellistä.

No terveellisen vastapainoksi syötiin sitten myöhemmin juustoja ja tummaa suklaata (sekin on kyllä terveellistä. Tumma suklaa sisältää joidenkin tutkimusten mukaan, kuitenkin pieninä annoksina (1-2 palasta/vrk) nautittuna myös terveyttä edistäviä antioksidantteja, magnesiumia ja kuparia, sekä mielialaa kohottavaa tryptofaania. Tumman suklaan tiedetään sisältävän flavonoideja, jotka saattavat ennaltaehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia. Suklaata ei kuitenkaan voida pitää lääkkeenä em. sairauksiin. Pari palaa tummaa suklaata päivässä voi laajentaa verisuonia, vähentää sydäninfarktin vaaraa ja alentaa myös veren kolestrolia. Näin väittää ainakin Journal of American Collage of Nutrition.)

5 kommenttia:

  1. Olen tosi laiska kokki, yleensä paistan jotain ja heitän kermaa joukkoon. Taidan ehdottaa tätä seuraavan kerran kun miehen kanssa voitaisiin kokata yhdessä tai naapurin. Kuulostaa tosiaan työläälle yksinään. Mutta ihanaa että jaoit, kuulostaa herkullisella!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa hyviltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kyllä oli, mutta niin työlästä. Onneksi pihvejä tuli niin paljon kahden syötäväksi, että sain niitä vielä pakkaseen :)

      Poista
  3. Kuinka tarpeellinen soijajauho on tässä reseptissä ja voiko ne korvata vehnäjauholla? En viitsisi mennä ostamaan pelkästään tätä reseptiä varten kuitenkaan. Näin kasvispainotteisemmaksi harjoittelevana mietin myös, pysyvätkö pihvit kasassa kovin hyvin? Lihaversioihin kun yleensä laitetaan kananmunaa sitomaan massaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijajauhot korvaavat tässä reseptissä kananmunat. Soijajauhot sitovat samalla tavalla kuin kananmunat mutta jauhojen kanssa pitää käyttää nestettä jotta se sitoo. Tässä reseptissä neste tulee punajuurista. Mutta voit aivan hyvin korvata soijajauhot yhdellä kananmunalla. Ja voi olla että pieni määrä korppujauhojakin on tällöin tarpeen.

      Poista