10/23/2012

Aronia-omenamehu


Innostuin tekemään mehua marja-aronioista, jotka poimin vanhempieni pihasta. Mehut menin keittelemään mummolaani sunnuntai aamuna ja onneksi mummu ja vaari olivat opastamassa minua mehumaijan käytössä, nyt osaisin keitellä mehut itsekkin. Ajattelin pyytää joululahjaksi mehumaijaa, joka toimii myös induktioliedellä.
Hieman jänskätti tulisiko mehusta juotavaa, kun marjat ovat niin voimakkaan makuisia, mutta mehusta tuli herkkua, kun mehuun lisättiin myös omenaa ja hieman puolukkaa. Omput ja puolukat sain mummoni ja vaarin varastoista.


Aronia-omenamehu
valmista mehua tulee n. 5-6 litraa

- 5 litraa marja-aronioita
- 2 kg omenia
- ½ -1 litra puolukoita
- 1½ kg sokeria

Mehun valmistus pullotuksineen kesti noin 2,5 tuntia. Jotkut lisäävät sokerin jo marjojen sekaan kun ne mehustuvat. Minä lisäsin sokerin vasta valmiiseen mehuun, vaarin ja mummon ohjeen mukaan. Valmista mehua kiehuteltiin kattilassa hetken aikaa niin, että sokeri suli ja samalla enimmät mehun vaahdot otettiin kauhalla pois. Sit vaan mehu kuumiin pulloihin. Helppoa hommaa. Meillä mehuja ei ole koskaan pakastettu, vaan säilytetty jääkaapissa tai muussa viileässä tilassa. Ja mehut on aina säilynyt seuraavaan kesään asti, jos niitä ei ole jo siihen mennessä juotu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti