9/30/2012

PUHTAAT LAKANAT


Puhtaat lakanat ovat vaan jotain niin ihanaa. Se tuoksu ja pehmeys. Se, ettei pyllyn alla ole sataa koirankarvaa. Pitäisi kömpiä nukkumaan, sillä aamulla lähdetään Ikeaan mieheni, pikkuveljeni sekä hänen tyttöystävänsä kanssa. Vai pitäiskö sanoa avovaimon kanssa. Apua, mun pikkuveli muuttaa pois kotoa. Haikeeta ja outoa, mutta hienoa. Ja huomenna varmaan näen niiden pikku kaksion. Jee!

Luen tällä hetkellä mahtavaa kirjaa, Karen Blixenin Eurooppalaisena Afrikassa. Afrikka on aina kiehtonut ja joskus haaveilin "isona" muuttavani sinne. Ne haaveet on karisseet, mutta kovasti tahtoisin siellä joskus käydä.


Karen Blixen kirjoitti kirjassan hienosti ja nerokkaasti unista.
" Nukkuessaan unia näkevät ihmiset saavat tutustua erikoiseen lajiin syvää tyydytystä, joka ei kuulu arkipäiväiseen maailmaan; se on ihan passiivista irtautumista ja sydämen keveyttä, joka tekee niin hyvää kuin mesi kielelle. Unen varsinainen tenho on sen tuomassa rajattoman vapauden tunnossa. Se ei ole hirmuhallitsijan vapautta, kun hän pakottaa maailman tottelemaan tahtoaan, vaan taiteilijan vapautta, kun hän on omaa tahtoaan vailla, vaputunut tahtomasta.
Unennäkijän erikoinen riemu ei johdu siitä, mitä hän unessaan kokee, vaan siitä, että unessa kaikki tapahtuu ilman mitään ponnistusta hänen taholtaan, hänen itse voimatta lisätä tai vähentää. Suurenmoisia maisemia ilmestyy itsestään, laajoja näköaloja aukenee, rikkaita syviä värejä tulee esille, samoin teitä ja taloja, joita hän ei ole koskaan nähnyt tai kuullut mainittavan. Vieraita ihmisiä tulee ja menee, ollen ystäviä tai vihollisia, mutta uneksija ei koskaan tehnyt heille hyvää tai pahaa. "

"Mitä tahansa tapahtuu, uneksija tajuaa ympärillään ja omassa itsessään vapautta, ikäänkuin valoisaa ja korkeaa ilmaa, ylimaallista onnea. Hän on valittu, korkeasti kunnioitettu henkilö, jolla ei ole mitään tekemistä tapahtuvien ilmiöiden kanssa, mutta jonka rikastuttamiseksi ja ilosta kaikki nämä ilmiöt näytetään. Hän on mukana suuressa taistelussa tai metsästyksessä tai juhlassa ja ihmettelee, että hän keskellä näitä suuria tapahtumia on niin erityisen suosittu, että hänen yhä sopii maata pitkänään.
Mutta kun vapuden tunto alkaa hävitä ja kun jokin pakko pääsee ahdistamaan mieltä unen maailmassa, niin että jollakin taholla vaaditaan kiirettä tai ponnistusta, kun pitää kirjoittaa kirje, ehtiä junaan tai kun täytyy itse riuhtoa saadakseen unen hevoset laukkaamaan tai sen pyssyt laukeamaan, vasta silloin unet ovat menossa alaspäin turmeltuakseen painajaisiksi, joka on unien joukossa huonoa ja alhaista lajia."


Minä näen joka yö hurjasti unia ja muistan ne aamulla. Toivoisin,että saisin aamun, jolloin en muistaisi näkemiäni unia. Joskus aamuisin tunnen itseni uupuneeksi ja väsyneeksi kaikkien yöllisten unien takia. Nyt nukkumaan, jotta jaksan herätä aikaisin. Ja tahdon nähdä kauniita unia.

2 kommenttia:

 1. Pitää kommentoida tähänkin. Itseä ei ole koskaan ennen kiinnostanut Afrikka, mutta mitä enemmän on eri asioita opiskellut (ja katsonut televisiosta dokumentteja) sitä enemmän Afrikka on alkanut kiehtomaan. Tuo pitää ehdottomasti lisätä luettavien kirjojen listalle...

  Onneksi itse en muista useinkaan uniani. Ne aamut jolloin muistan uneni olen paljon väsyneempi kuin yleensä. Tai helpottunut että heräsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lukemaan. Kirjoittaja osaa kyllä kuivailla Afrikkaa loistavasti, kaikki ne maisemat ja tunnelmat. Monia Afrikka kirjoja olen lukenut, mutta tämä on kyllä ollut paras niistä.

   Mistäkön tuo johtuu, että on aamulla väsyneempi kun muistaa unensa? Se on niin outoa. Kai sitäkin on joskus jossain tutkittu.

   Poista