6/01/2012

MACARONS

Jee!! mä onnistuin macaronien teossa! Ekassa satsissa oli vielä parantamisen varaa, mutta toisesta pellillisestä tuli tosi hyviä. Vielä pientä ulkonäon ja koon viilaamista,niin ensi kerralla tulee täydellisiä.
Macaron-kuoret pariisilaiseen tapaan
60 macaron-kuorta eli 30kpl valmiita leivoksia

-100g munanvalkuaista (vastaa n.kolmea kananmunaa)
-100g mantelijauhetta (vastaa n.2,5dl)
-200g tomusokeria (vastaa n.3dl plus 2rkl)
-25g hienoa sokeria (vastaa n.2rkl)

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolillisesti keskenään.
Laita toiseen kulhoon munanvalkuaiset ja hyppysellinen sokeria.
Sekoita sähkövatkaimella. Kun seos alkaa vaahdota, lisää loput sokerista pienissä erissä. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu teräviä huippuja. Älä vatkaa liikaa.
Lisää elintarvikeväri valkuaisvaahtoon.
Yhdistä manteli- ja tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi kumilastalla nostellen.
Pursota leivinpaperille ympyröitä,joiden läpimitta on noin 3cm.
Anna kuivahtaa. Paista 150asteessa n.12-14


Ohje on kirjasta Pariisilainen macaron-leivos.
Aivan loistava kirja,jossa on hyviä vinkkejä, joiden avulla onnistuu varmasti: 

-Valkuaiset kannattaa erotella keltuaisista pari päivää ennen leivontaa ja laittaa jääkaappiin rasiassa. Tuona aikana sitko vähenee ja vaahdosta tulee kuohkeaa. Valkuaiset tulee ottaa huoneenlämpöön tunti ennen leivontaa.

- Mantelijauhe ja tomusokeri kannattaa siivilöidä tai sekoittaa tehosekoittimessa, taidan itse koittaa seuraavalla kerralla tehosekoitinta.

-Jauhemainen elintarvikeväri on suositeltavaa,sillä taikinasta ei tule niin nestemäistä. Itse käytin nestemmäistä elintarvikeväriä, mutta väri oli hyvä ja tasainen,eikä taikina ollut liian nestemäistä. 

- Taikinan koostumus on oikea,kun pintaan EI jää huippuja. Tämä olisi pitänyt lukea itse paljon aikaisemmin,sillä pintaan jäi huippuja.

- Anna macaronien kuivahtaa ennen paistoa, noin 20 minuuttia. Itse olin liian hätäinen ekan pellillisen kanssa ja siksi pinta hajosi uunissa.

- Macaronit paistetaan 150 asteessa noin 12-14min ja puolessa välissä pelti tulee kääntää. Anna macaronien jäähtyä kunnolla ennen leivinpapareista irroittamista.

- Leivinpaperi kannattaa kiinnittää uunipeltiin laittamalla jokaisen kulman alle nokereen taikinaa.

- Uunipeltiä kannattaa koupauttaa muutaman kerran, jotta macaroineista tulee varmasti pyöreitä.

- Jos mahdollista käytä kiertoilmauunia. Itse käytin tavallista uunia, sillä viimeksi leivokset menivät pilalle kun käytin kiertoilmatoimintoa.

-Ainekset kannattaa punnita, eikä käyttää desimittoja.

Täytteeksi laitoin mansikoita ja maustamatonta tuorejuustoa sekä sokeria. Mansikat olivat pakastemansikoita ja päästivät kauheasti nestettä pihalle, jotan täytteestä tuli velliä. Äkkiä vatkattua kermaa sekaan, mutta vielä oli liian vetistä. Seuraavalla kerralla käytän tuoreita mansikoita ja tuorejuustoa, ja jos tulee liian vetistä niin lisään liivatetta. Seuraavalla kerralla onkin sitten tosi kyseessä, sillä leivokset tulevat kavereiden häihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti